amik dr blog maisya.. tksih i byk refer blog maisya tuk meroti,,,
Malam tu uli dan peram sampai naik 2 kali ganda lepas tu tumbuk-tumbuk buang anginnya dan uli sekejap. Balut dengan cling wrap dan simpan dalam bekas bertutup( guna bekas besar dari doh tu sebab dia akan naik jugak walaupun letak dlam peti ais). Boleh nak letak dalam peti ais di bahagian bawah atas di bahagian sejuk beku tu(maisya selalu letak kat bahagian sejuk beku). Esoknya tu keluarkan doh, biar beberapa minit(supaya doh lembut). Kemudian tumbuk buang angin, uli sekejap dan bolehlah dibentuk ikut suka...gunakan tepung untuk tabur atas papan pencanai dan juga salut tangan sebab doh agak lembut. Dah siap tu biar sampai naik 2 kali ganda dan bakar seperti biasa.
Cara macam ni dapat le makan roti fresh baru bakar masa breakfast tanpa perlu ambik masa utk bancuh dan uli semua tu.
Refleksi kehidupan 74
2 tahun yang lalu
Tiada ulasan:
Catat Ulasan